Понедельник, 05.12.2016, 19:29
Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас, Гость
Главная » Файлы » Предметы группы "иностранный язык" » Интегрированные уроки

IYA_KodolovaTV_AlexeevaEN_KonkursАМО3
[ Скачать с сервера (148.6Kb) ] 09.02.2013, 18:20
Интегрированный урок
информатика + английский язык по теме:
Виртуальное путешествие по Лондону
Кодолова Татьяна Васильевна, учитель английского языка
Алексеева Елена Николаевна, учитель информатики
Преподавание иностранных языков, Преподавание информатики
Актуальность
Интегрированные уроки приобретают все большую значимость в учебном процессе.
Ценность таких уроков состоит в том, чтобы активизировать внимание учащихся, разнообразить познавательную и учебную деятельность, создать творческую обстановку на уроке, создать условия для общения на английском языке.
Интегрированный урок позволяет показывать связь различных предметов, делает обучение целостным и системным.
Подготовка к уроку состояла в выборе темы урока, в совместном планировании с точки зрения методов и форм обучения, содержания урока, конкретного участия каждого учителя в его проведении.
Выбранная тема урока соответствовала материалу учебника по английскому языку, по которому занимаются школьники (учебник «Счастливый английский. ру» для 8 класса, авторы Кауфман М., Кауфман К.
Цели: Образовательные:
• обобщающее повторение лексического, грамматического материала с использованием ИКТ.
Развивающие:
• развитие у учащихся коммуникативной компетенции
• развитие внимания и памяти средствами ИКТ
• развитие навыков логического мышления с использованием ИКТ
Воспитательные:
• стимулировать желание общаться и высказывать мысли на английском языке, используя ИКТ.
• воспитывать интерес к жизни зарубежных стран, любовь к родному краю и этику взаимоотношений.
Здоровьесберегающие:
• создание атмосферы психологического комфорта на уроке
• выполнение релаксационных упражнений
Материально-техническое обеспечение урока:
Компьютеры, программа Power Point, тесты в базе данных FTS.
Задачи
Тренировка диалогической, монологической речи
Тренировка в создании и демонстрации презентаций
Ход урока (кратко) 1 Организационный момент. (Сообщение темы и целей урока.) 2. Фонетическая разминка. 3.Виртуальное путешествие по Лондону. 4.Динамическая пауза: 5. Систематизация и актуализация материала 5.1компьютерный тест А и В 5.2.Викторина London Quiz! 6. рефлексия :
Знания, умения, навыки, качества, которые актуализируют учащиеся в ходе урока:
• коммуникативной компетенции
• развитие внимания и памяти средствами ИКТ
• развитие навыков логического мышления с использованием ИКТ
Универсальные учебные действия, на формирование которых направлен образовательный процесс:
Тренировка диалогической, монологической речи
Тренировка в создании и демонстрации презентаций
Ход урока
Организационный момент. (Сообщение темы и целей урока.)
Teacher: We’ve got an unusual lesson today-a tour around London. We are going to speak about London and its most famous sights. Our lesson is divided into several parts. We’ll sing a song, revise places of interest in London and speak about the history of London. London is very different. There are parts for poor and rich people. The song ‘The streets of London” will prove it. Do you like our plan? So let’s start with the song ‘The streets of London”.
Фонетическая разминка.
На доске незнакомые слова, которые необходимо отработать: (песня ‘The streets of London’) Through the streets of London, change your mind, at a quarter past eleven, lasts an hour, carrier bags.
Виртуальное путешествие по Лондону.
Учитель английского языка: (Слайд 1) (карта Лондона.) London’s history began with the Romans. They built a town on the River Thames. The name of the town was Londinium. By the year 400, there were fifty thousand people in Londinium. Until 1749, there was only one bridge over the river: London’s bridge.
Teacher: (Слайд 2) Well. And now we have “London Sightseeing Tour on a red double-decker bus”. I welcome you to London. Let me introduce myself. I’m your group leader. My name is... I’m glad to meet you on this double-decker bus.
Далее учащиеся по очереди выступают в роли гида и рассказывают о тех достопримечательностях Лондона, к которым “подъезжает” автобус.
Ученик 1 (Слайд 3, 4) At the beginning of the 11th century England was already a big country and London was a very important city. In 1066 William the Conqueror went to England from Normandy in France. He became King of England but he was afraid of the English and built the White Tower. In 1666 there was the Great Fire of London. After it people built a new city. By 1830 there were more than one and a half million people in London.
(слайд 5) London is the capital of England. The heart of London is the City. It is the oldest part of London. You can visit some interesting places in the City or near it. One of them is the Tower of London. Now we are crossing Tower Bridge. From here you can see the Tower of London. It was a fortress, a royal palace and later a prison. It is a museum now.
Ученик 2 (Слайды 6 ,7,8)Trafalgar Square is the heart of tourists’ London. This is where public gatherings and political demonstrations take place. The tall column in the centre of the square commemorates Admiral Nelson’s victory in the Battle of Trafalgar, where the British navy defeated the navy of Napoleon in 1805.
Ученик 3 (Слайд 9) Now we are at Buckingham Palace. It is the London home of the Queen. It is a wonderful building with a monument in front of it which is the Queen Victoria Memorial.
Ученик 4 (Слайд 10) St Paul’s Cathedral.
Ученик 5 (Слайд 11) Piccadilly Circus is a famous London landmark and meeting place. There is a bronze fountain in its centre with famous statue of Eros, the Greek god of love. Look right. We are passing Hyde Park.
Ученик 6 (Слайд 12) On the left you can see a long grey building. Look at its towers. They are the Houses of Parliament. The large clock in one of the towers is Big Ben. Big Ben is one of London’s most famous landmarks. In fact, it is not the name of the clock on the Tower of Westminster, but it is the nickname of the bell inside.
Учитель информатики и ИКТ: (Слайд 13 - 18) The British Museum, in London, is one of the world's greatest museums of human history and culture. Its collection is about eight million works. The British Museum was established in 1753, The museum first opened to the public on 15 January 1759 in Montagu House in Bloomsbury. Until 1997, when the British Library moved to a new site, the British Museum was unique in that it housed both a national museum of antiquities and a national library in the building.
Учитель английского языка: завершает экскурсию.

4. Динамическая пауза: песня ‘The streets of London ‘ of the Beatles ( см. приложение 1)
5. Систематизация и актуализация материала
компьютерный тест (А)
1. Who gave London its first name?
a) the Egyptians
b) the Greeks
c) the Romans

2. Which river runs through London?
a) the Thames
b) the Seven
c) the Seine
3. Who founded the Tower of London?
a) Charles I
b) William I
c) Henry VIII

4. Who said “When a man is tired of London he is tired of life”?
a) Charles Dickens
b) William Shakespeare
c) Samuel Jonson

5. Which is the oldest part of London?
a) Westminster
b) The City
c) The West End

6. How much of London did the Great Fire of London destroy in 1666?
a) a quarter of London
b) three quarter of London
c) the whole city
7. Who designed St. Paul’s Cathedral?
a) Christopher Wren
b) Benjamin Hall
c) Francis Drake

8. Where are the British kings and queens crowned?
a) St. Paul’s Cathedral
b) Westminster Abbey
c) the House of Lords



9. Which birds, according to the legend, protect the tower of London?
a) pigeons
b) ravens
c) swans
10. Which is the most famous shopping street in London?
a) Oxford street
b) Downing street
c) Baker street

11. What is a “double-decker”?
a) a bus
b) a lorry
c) a ship

12. Where can you make a speech in Hyde Park?
a) Poet’s Corner
b) Speaker’s Corner
c) Revolutionary Corner
13. What is “The Globe” in London?
a) the largest department store in Europe
b) Cockney rhyming slang for “hope”
c) a Shakespearean theatre

14. Which is the only London bridge that can be raised?
a) Tower Bridge
b) London Bridge
c) Waterloo Bridge

15. Why will 2012 be a especial year for London?
a) It’s the city’s 2000th anniversary
b) The city will be hosting the Olympic Games
c) There will be an eclipse of the sun
16. Where are the Crown Jewels kept?
a) Buckingham Palace
b) The Tower of London
c) The Bank of England

17. If you visited Number One, London, where would you be?
a) Buckingham Palace
b) The Tower of London
c) The Bank of England


18. Which museum is situated at 221B Baker Street?
a) Tate Modern
b) Madam Tussaud’s
c) Sherlock Homes Museum
19. What color is traditional London taxi?
a) yellow
b) black
c) green

20. What’s the popular name of the underground system in London?
a) the Tunnel
b) the Channel
c) the Tube
21. What is the London Eye?
a) a telescope
b) an observation wheel
c) a newspaper

22. How much will it cost you to visit the British Museum, the National Gallery, the Tate Modern Gallery?
a) 10 pounds
b) 30 pounds
c) Nothing. They are free.
23. Which former London resident has been voted “the greatest Briton of all times”
a) Sir Winston Churchill
b) Charles Darwin
c) John Lennon

24. Which bridge over the Themes was pulled down in 1970 and transported, piece by piece, to Arizona in the US?
a) London Bridge
b) Tower Bridge
c) Westminster Bridge
Key: 1.c; 2.a; 3.b; 4.c; 5.b; 6.b; 7.a; 8.b; 9.b; 10.a; 11.a; 12.b; 13.c; 14.a; 15.b; 16.b; 17.c; 18.c; 19.b; 20.c; 21.b; 22.c; 23.a; 24.a
Компьютерный Тест . (В) Вписать название вида достопримечательности Лондона по-английски
1. This large clock is one of the towers of the Houses of Parliament. You can hear the sound of it every hour in London. The clock got its name after Sir Benjamin Hall.
2. It is a small street where the British Prime Minister lives. He lives at number 10.
3. This church is in the City. Sir Ch. Wren is buried under the dome. It is his masterpiece.
4. It was a prison, a palace, a fortress, the King’s Zoo. But now it is a museum.
5. It is one of the best picture galleries of the world. There are two beautiful fountains in front of it. It is situated on Trafalgar Square.
Викторина London Quiz!
1. When did William the Conqueror come to London? (In 1066)
2. Where did he come from? ( From Normandy )
3. Why did he build the White Tower? (He was afraid of the English).
4. When was the Great Fire of London? (In 1666).
5. Can you name London’s parks? (Hyde Park, Kensington Gardens, Holland Park, Regent’s Park, St. James’s Park, Green Park).
6. Can you name the parts of London? (The City, the East End, the West End).
7. On what river is London situated? (On the river Thames).
8. What is the centre of London? (Trafalgar Square).
9. 9. What is the political centre of London? (Westminster).
6. рефлексия : составить и записать свои впечатления от работы на уроке»
зачитать свои отзыв (приложение 2)
Приложение 1
1. The song (песня ‘The streets of London’)
1. Have you seen the old man in the closed down market,
Kicking up the paper with worn out shoes ?
In his eyes you see no pride, and held loosely at his side,
Yesterday's paper telling yesterday's news.
Refrain:
So how can you tell me you're lonely, and say, for you that the
sun doesn’t shine?
Let me take you by the hand and lead you through the streets of London,
I'll show you something to make you change your mind.
Have you seen the old girl who walks to the streets of London,
Dirt in her hair and her clothes just in rags?
She's no time for talking, she just keeps right on walking,
Carrying her home in two carrier bags
Refrain:
So how can you tell me you're lonely, and say, for you that the
sun don't shine ?
Let me take you by the hand and lead you through the streets of London,
I'll show you something to make you change your mind.
In the all-night cafe at a quarter past eleven,
Same old man sitting there on his own Looking at the world over
the rim of him tea-cup,
Each tea lasts an hour, then he wanders home alone.
Refrain:
So how can you tell me you’re lonely, and say, for you that the
sun don’t shine…

Приложение 2
Карта рефлексии:
I have learned about______________________________________________________
It was interesting for me to_________________________________________________
_I want to know more about _________________________________________________
Приложение 3
Отчёт по уроку «Виртуальное путешествие по Лондону»
Урок – погружение (нетрадиционные формы обучения)
План
1.Подготовительный этап. Мотивация учащихся. Постановка целей и задач.
2. Поиск материала, Отбор информации, корректировка учителем английского языка.
3. Подготовка презентационного материала. Корректировка учителем информатики.
4. Выстраивание маршрута движения.
5. Приглашение на урок учащихся 11 класса. Проведение экскурсии по Лондону.
6. Подведение итогов урока. Рефлексия.
Именно нетрадиционный подход к проведению урока позволяет побудить учащихся к активизации умственной деятельности, к самостоятельному творчеству.
Межпредметная интеграция дает возможность систематизировать и обобщать знания учащихся по смежным учебным предметам, усиливает воспитывающие функции урока.
Что даёт применение таких уроков в учебном и воспитательном процессе?
Как показывает практика, нетрадиционные формы обучения предполагают:
1. использование коллективных форм работы;
2. привитие интереса к предмету;
3. развитие умений и навыков самостоятельной работы;
4. активизацию деятельности учащихся;
5. самостоятельную работу учащихся;
6. более полное осуществление практической, воспитательной, образовательной и развивающей целей обучения;
7. становление новых отношений между учителем и учениками.
Наиболее трудный момент в общении – установление психологического контакта, взаимопонимания.

Особая атмосфера на уроке была создана тем, что
виды памятников культуры на светящихся мониторах в затемненном помещении компьютерного класса воздействовали на настроение учащихся.
Карта Лондона и маршрут экскурсии вовлекают в предстоящее путешествие на туристическом автобусе по столице Великобритании.
Изображение лондонского автобуса, уличные звуки и шум,
Объявления остановок создают впечатление перемещения по Лондону от памятника к памятнику.
Каждому участнику довелось почувствовать себя в роли экскурсовода. «На своей остановке» гид рассказывает и показывает вид архитектурного сооружения/ собора/ памятника… городской достопримечательности.
Присутствие зрителей-экскурсантов из другого класса (11 класс) создали эмоциональный душевный подъём и некоторое волнение учащихся.
Переключение внимания с одного экрана компьютера на другой, иноязычная речь и участие в данной экскурсии двух учителей (информатики и английского языка) развивают становление новых отношений между учителем и учениками.
Выводы Проведенный интегрированный урок способствовал переносу разобщенных знаний и умений из разных дисциплин в целостную деятельность.
Творческая совместная работа учителей информатики и иностранного языка может принести огромную пользу для реализации целей и задач обучения
Категория: Интегрированные уроки | Добавил: sotrudnichestvo
Просмотров: 735 | Загрузок: 140 | Комментарии: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]